KUNSTZINNIG PASPOORT


FRANK ROKS, Geb.dat. 02-08-1957 te Roosendaal


OPLEIDINGEN
Opleiding huisschilder en vaktekenen St Josephcollege Roosendaal
Hogeschool West-Brabant MBO-i.w. / HBO-m.w.
Opleiding reclameschilder in de zeilmakerijwereld.
Tal van cursussen en privéstages zowel in Europa als Azië.

TENSTOONSTELLINGEN- ACTIVITEITEN
Toekomst: Het geven van workshops aan kinderen is al van start gegaan. Voor volwassen hebben we een plan en een wachtlijst, doch door tijdgebrek is het nog steeds niet gelukt daar een structureel pakket voor aan te bieden. Een luxe probleem. Hopelijk kunnen we binnen kort aan deze vraag voldoen.

2013
Presentatie van nieuwe schilderijen in ‘Squeezy Lines’ (ook in workshops)

2012
Het maken van ‘Aaiketsjers’. Grote en kleine in het oogspringende kunstwerken (o.a. poppen, houtwerken, kunstbeelden, opgefleurde huisraad) met een hoog knuffelgehalte.

2012
‘Are you Kiddy?’ kunstlijn gelanceerd ism met kinderen.

2012
Kunstlijn ‘Twirl’ schilderijen (abstracte, multifunctionele kunst). Geef zelf een draai aan je kunst!.

2012
Fast-Art-line onder de noemer; ‘… en Spelen’ , gelanceerd, naar idee van Herman Brood maar dan met een eigen inbreng. (ook in workshops)

2011
‘One-Liners-kunstlijn’ (= kunst in beeld en schrift) gelanceerd. (Doen we ook workshops)

2011
(-tot heden) Doorlopend expositie/tentoonstelling in ons atelier/galerie, met per maand 2 open-atelierdagen (op zaterdagen van 10.00 tot 17.00)

2011
Nieuwe episode: Onze intrek in woon/werk KunstAtelier galerie Brugstraat 5 te Roosendaal, waar we 10 jaar zekerheid hebben. Iets dat wel voorlopig een einde maakt aan onze lange wereldreizen.

2009 – 2010
Eén heel jaar samen op wereldreis. Diverse keren mede ter plekke werken geëxposeerd met kunstenaars in Chang Mai, Pattaya en Koh Chang (Thailand) en in Ubud (Bali)

2009
Gedwongen sluiting atelier aan De Meeten omdat de gemeente en de verhuurder een geschil hebben.

2008
Sinds dit jaar leveren wij kunstwerken aan de stichting VIVERE welke grote landelijke kunstveiling doet voor de kankerbestrijding.

2007- 2008-2009
Elk jaar een carnavalsexpositie van 11 schilderijen rondom het thema De Tullepetaon, het plaatselijk carnavalssymbool van Roosendaal, welke werken hierna, middels veilingen met opbrengst tbv het goede doel. Incidenteel maken we deze werken nog elke carnaval.

2005 (-tot heden)
Achter onze naam staan een veelvoud van workshops op locaties bij bedrijven, beurzen of instellingen, (o.a. ism Stichting ZIN hebben wij tal van workshops begeleid o.a. bij Stichting De Luchtballon, Ronald McDonalds huis, ), sportclubs (o.a. NAC Breda, bedrijfsfeesten/beurzen en particuliere initiatieven zoals familiedagen, vrijgezellefeesten, huwelijken. Wij bedenken kunstzinnige interacties op maat, die passen bij het feest,bedrijf, beurs of de instelling waar wij gevraagd worden.

2005
Start van onze POP-ART/CULT ART schilderlijn. Tot op heden hebben we hier een eigen stijl in doorontwikkelt, welke bij veel mensen een kenmerk is geworden. Diverse tentoonstellingen gehad in o.a. Roosendaal, Breda, Amsterdam.

2005
Oprichting en opening van Kunst Atelier 2CREA8 in oude fabriek aan De Meeten te Roosendaal.

2003 – 2004
Tot twee keer toe stap ik als creatief inspirator in, bij een bedrijf in de Kinderspeeltuin-wereld (o.a. uitzendingen naar Duitsland en Bulgarije) en in de drukkers/ontwerpwereld. Beide voor 1 jaar. Dit wordt mij op den duur te commercieel, maar er moest brood de plank komen.

1994 – 2003
Moeilijk om financieel onafhankelijk te blijven. Grote kunstzinnige try-out periode en onstabiele tijd, maar wel interessante en leerzame kunst-ontwikkelingsfase met diverse Azië- reizen en mijn intrede, uitvoeringen en successen in de (wedstrijd-)body-paint wereld.

1994- 1995
Drie trips naar Tsjechië (Praag) waar ik intensief met kunstenaars en muzikanten optrek.

1994
Begin status als full-time kunstenaar/decoratieschilder.

1981 – 1994
Grote switch naar het welzijnwerk. Met regelmaat nog kunstuitingen (vooral schilderijen, gedichten, verhalen, illustraties en cartoontekeningen) middels enkel particuliere en instellinggebonden opdrachten.

1977 – 1978
Eerst 3 grote muurschilderingen (vrije expressie: Natuur en Vrijheid) gemaakt in Rijksgebouw in Vught

1974
Eerste grote expositie; 12 mozaïek schilderijen op wanden in Otis Damstraat Roosendaal

1966-1969
Al op jonge leeftijd vertegenwoordiger Pius X-school Roosendaal op regionale jongere Kunstprojecten ism de kweekschool te Oudenbosch.PRIJZEN-STUDIEREIZEN-ERVARINGEN

2010
(-heden) Betrokken bij tal van locale activiteiten voor jeugd en kunstontwikkeling.

2009 - 2010
N.a.v, onze ervaringen op onze korte reizen in 2004 en 2007 zijn wij dit keer een heel jaar lang met de rugzak door Zuid Oost Azië getrokken, en aldaar 7 landen bezocht. We hebben ons daar waar mogelijk gemengd in de cultuur van vooral regionale kunstenaars en regelmatig sessies gehad met zowel Aziatische als Westerse kunstenaars die er wonen.

2007
Vervolg reis Noord Thailand (o.a. infiltratie bij bergdorpen en jungle-tribes) en primitieve kunstvormen en traditionele kunstvormen (o.a. buddahs en vliegersschilderen, batik-technieken en houtsculpturen).

2004
Eerste reis (8 weken) naar Azië met Karin (we zijn in 2006 getrouwd) waar ook zij mee kon proeven van de kunstcultuur aldaar.

2002
Een half jaar alleen als kunstenaar in Thailand gewoond en gewerkt, naast schilderskunst me o.a. bezig gehouden met woodcarving en kleding-ontwerpen.

2000
Eerste lange wereldreis (10 maanden) met een voormalig vriendin door Zuid Oost Azie en India. Kunst en het maken ervan werd meteen een rode draad in onze avonturen. Vooral in India veel ervaring opgedaan in zowel schilders-, beeld- als kleding/stoffentechnieken.

1997-1998
Twee keer een korte reis (6 weken) gemaakt naar Azië en daar zeer onder de indruk geraakt van locale kunst, in het bijzonder verf-technieken.

1997 - 1998
Twee keer de eindronde bereikt van het Wereldkampioenschappen Body Paint/Grime (Gent)

1998 - 1999
Benelux kampioenschap Bodypainten te Hasselt (Categorie; handschilderen)

1996 - 1997 – 1999
3x Zuid Nederlands kampioen bodypainten (in 1998; 2e prijs)

1985 – 1990
Regelmatig schrijf/gedichten prijzen gewonnen (o.a. wedstrijd van de ABN-Amrobank) met gedichten en verhalen.

1974
Landelijk winnaar Kunstprijs van de AVRO (Thema; Muziek TOPPOP).

PUBLICATIES
Door de jaren heen heb ik alleen (en later samen met Karin), veel verschillende projecten gedaan en zijn we bij zoveel dingen betrokken geweest dat een opsomming van elke krantenbericht te zot zou zijn. De meeste activiteiten, kunstgrepen, wedstrijden of kampioenschappen zijn met regelmaat in de media geweest. Wie uit Roosendaal en omstreken komt hoef ik daar niks meer over te vertellen. Wie ons plakboek in wil zien is van harte welkom.

WELKOM… meteen het juiste woord om dit kunstzinnige paspoort mee af te sluiten. Groet, Frank en Karin Roks

Frank en Karin Roks